perjantai 25. helmikuuta 2011

Neulotut linnun vaatteet

Neuloin virkatulle linnulle kaulahuivin ja villahousut henkseleillä kylmän talven varalle. Käytin suoria puikkoja nr. 3,5 sekä sukkapuikkoja nr. 2,5, lankoina punaista Florica -villalankaa ja harmaata 7 veljestä -lankaa.

Kaulahuivin neuloin neljällä silmukalla suoraa neulosta, eli oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa. Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta.


Tupsut
Tupsut on tehty harmaasta 7-veljestä langasta.
1.Leikkaa kartongista kaksi haluamasi kokoista ympyrää.
2.Leikkaa ympyröiden ulkoreunasta ympyröiden keskustaan viilto (matematiikassa=ympyrän säde) ja leikkaa kiekoista ympyränmallinen keskusta pois.
3. Pidä kiekot koko ajan yhdessä ja ota lanka käteen. Aseta langanpää osoittamaan ympyrän ulointa reunaa.
4. Kieputa sitten lankaa kiekkojen vaipan ympäri ympyrän keskustan kautta niin kauan kunnes kartonkivaippa peittyy langan alle kokonaan. Kieputtamisessa auttaa kiekkoihin leikattu viilto, jolloin lankaa ei tarvitse pujottaa neulan avulla keskustan reikään, vaan sen voi tehdä viillosta ilman neulaa.
5. Kun keskustan reikä on lähes ummessa, katkaise lanka ympyrän uloimman reunan mittaiseksi.
6. Ota sakset ja aseta ne viillon kohdalta kahden kartonkikiekon väliin. Leikkaa koko ympyrän uloimman reunan matkalta kaikki langat poikki. Pidä keskustasta kiinni toisella kädellä, jotteivat langanpätkät karkaa.
7. Ota noin 20cm pitkä langanpätkä ja kierrä se kartonkikiekkojen väliin kaksi kierrosta. Tee solmu ja kiristä oikein kireälle. Langapätkät on nyt solmittu keskeltä kiinni.
8. Ota kartonkikiekot pois lankojen ympäriltä ja tuuheta langapätkiä vähän. Tupsu on nyt valmis ja sen voi ommella kiinni kaulahuivin päähän neulalla ja langalla.

Villahousut henkseleillä
1. Luo puikoille linnun vyötärönympäryksen mittaisesti silmukoita, esim. 40 silmukkaa.
2. Neulo sileää eli oikeaa neuletta ja jaa silmukat neljälle puikolle (10 s / sukkapuikko).
3. Jatka sileää neuletta suljettuna neuleena n. 10 kierroksen ajan.
4. Sovita housuja linnulle ja aloita silmukoiden kavennus, kun linnun alavartalo peittyy. Neulo kaksi oikein, kaksi oikein yhteen, kaksi oikein ja niin edelleen koko kierroksen ajan.
5. Neulo välikierros eli sileää neulosta ilman kavennuksia.
6. Kavenna tarvittaessa uusi kierros 4. tavoin.
7. Tee lahkeita varten reiät päättelemällä kolmen puikon silmukat: nosta silmukka neulomatta puikolle, neulo yksi oikein ja vedä neulomaton silmukka sen yli. Toista.
8. Jatka sileää neuletta yhden puikon silmukoilla, oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa, kunnes se yltää housujen takapuolelle saakka.
9. Päättele silmukat ja vedä lanka silmukan läpi.
10. Ompele yhden puikon levyinen haaraosa takakappaleen reunaan kiinni neulalla ja langalla.
Lahkeet, 2kpl:
11. Nosta toisen lahje-reiän ympäriltä silmukat neljälle sukkapuikolle (esim. noin 6 s /puikko)
12. Neulo suljettuna neuleena sileää neulosta kunnes lahje on linnun jalan mittainen.
13. Päättele silmukat ja vedä lanka silmukan läpi. Päättele langat.
Tee toiselle lahje-reiälle samoin.
Pue housut linnun päälle ja ota kapeaa kuminauhaa. Mittaa linnulle sopivan mittaiset henkselit kuminauhoista ja leikkaa kuminauhasta pätkät (kaksi kpl henkseleitä).
Ompele henkselit kiinni villahousuihin neulalla ja langalla niin, että ne henkselit menevät takaa ristiin. Pistele lopuksi neulalla ja punaisella langalla villahousuihin koristeeksi napit etupuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti