tiistai 24. syyskuuta 2013

Ommeltu dalmatialainen koira

Ommeltu dalmatialainen koira ja laventeli-tuoksupussit.
Ostin askarteluliikkeestä pienen tilkun valko-harmaata pallokangasta, josta alkuperäisenä tarkoituksenani oli ommella kissatyyny. Aikansa kangaslaatikossa pyörittyään kangas sai kuitenkin uuden käyttötarkoituksen, kun yritin keksiä ystäväni tyttärelle koira-aiheista, itsetehtyä lahjaa. Kankaan pallokuviosta mieleeni tuli dalmatialainen koirarotu ja olin juuri ompelemassa violetista kankaasta laventeli-tuoksupusseihin sydämiä, joten koirakin sai violetin mekon samaisesta kankaasta. Tein koiran ilman kaavoja, leikkasin kankaat inspiraation vallassa summanmutikassa ja ihan kiva lopputulos tuli. :)

Tarvitset:
-pallokuvioista puuvillakangasta
-violettia puuvillakangasta
-valkoista college-kangasta (käytetään nurin päin, eli pehmeä nurjapuoli tulee esiin)
-mustaa kangasta silmiin ja kuonoon (huom. kuvan pehmolelun "ripset" saatu leikkaamalla silmät musta-valko-kuvioisesta kankaasta, mutta voit toki myös pistellä ripset erikseen neulalla ja langalla)
-pienet palat liimaharsoa (korviin ja silmiin)
-täytevanua

Kuva 1. Leikkaa kankaista koiran kappaleet.
Ohje ommeltuun dalmatialaiseen koiraan:

1. Kappaleiden leikkaus: Leikkaa violetista kankaasta koiran mekon etu- ja takakappale. Leikkaa valkoisesta college-kankaasta koiralle pään etukappale ja pallokuvioisesta kankaasta pään takakappale. Leikkaa pallokuvioisesta kankaasta 4xtassujen etu-ja takakappale, puoliympyrän mallinen kuonokappale, sekä 2xkorvan takakappale. Leikkaa vielä korvan takakappaletta mallina käyttäen valkoisesta college-kankaasta 2xkorvan etukappale. Katso vinkkiä kappaleiden muotoon kuvasta 1.

2. Silmät: Leikkaa mustasta kankaasta koiralle silmät. Huomaa, että kuvan pehmolelun "ripset" on saatu leikkaamalla silmät musta-valko-kuvioisesta kukkakankaasta, mutta voit toki myös pistellä ripset erikseen neulalla ja langalla, jos teet silmät mustasta kankaasta. Leikkaa liimaharsosta silmien kokoiset palaset ja silitä ne silmien takapuolelle. Silitä silmät kiinni pään etukappaleeseen (college-kankaan pehmeälle puolelle). Tikkaa silmien reunat suoralla ompeleella. (ks. kuva 2)

Kuva 2. Koiran pää ompeluvaiheessa.
3. Korvat:Leikkaa liimaharsosta korvan mallinen palanen ja silitä se college-kankaisen
korvakappaleen oikealle puolelle (college-kankaan pehmeä nurjapuoli tulee esiin). Ompele korvan reunat yhteen (pallokuvioisen kappaleen oikeapuoli vasten collegekankaisen pehmeää puolta) niin, että jätät päähän kiinnittyvän kohdan vielä auki. Käännä korva oikein päin. Silitä korva (liimaharso kiinnittää etu-ja takakappaleet toisiinsa). Tikkaa vielä korva ympäri (oikealta puolelta) muutaman millimetrin päästä reunasta niin, että saumanvarat kiinnittyvät nurjalla ja korva saa ryhdikkäämmän ilmeen. Tee toinen korva samoin. (ks. kuva 2)

4. Pää: Nuppineulota korvat kiinni pään etukappaleeseen. Nuppineulota pään etu- ja takakappale oikeat vastakkain niin, että korvat jäävät pään sisään (paitsi korvanjuuret, jotka kiinnittyvät saumaan samalla). Ompele etu- ja takakappaleet toisiinsa, mutta jätä kaula-aukko vielä auki täyttöä varten. Täytä pää tukevasti vanulla. (ks. kuva 2)

Kuva 3. Koiran vartalo pilkullisine tassuineen.
5. Tassut: Ompele tassun etu- ja takakappaleet oikeat vastakkain niin, että jätät vartaloon
kiinnittyvän kohdan vielä auki täyttöä varten. Käännä tassu oikein päin ja täytä vanulla. Tee muut tassut samoin. Nuppineulota tassut kiinni mekon etukappaleeseen.

6. Vartalo: Nuppineulota mekon etu- ja takakappaleet oikeat vastakkain niin, että tassut jäävät kappaleiden sisään (ne kiinnittyvät ommellessa saumaan). Ompele mekon saumat, mutta jätä kaula-aukko vielä auki täyttämistä varten. Käännä mekko oikein päin kaula-aukon kautta, helpointa on vetää yksi tassu kerrallaan kaula-aukosta oikealle puolelle. Täytä mekko tukevasti vanulla. Ks. kuva 3.

Kuva 4. Koiran kuono ommellaan käsin kiinni päähän.
7. Kuono: Ompele pilkullisen puoliympyrän toinen suora sivu oikeat vastakkain yhteen. Käännä kuono oikein päin ja täytä kevyesti vanulla. Ompele kuono käsin kiinni päähän. Ks. kuva 4. Tässä vaiheessa koira näyttää enemmänkin possulta tai joltain muulta eläimeltä, mutta ei hätää: Leikkaa ja ompele vielä käsin mustasta kankaasta kuonoon nenä. Nyt työ näyttää enemmän koiralta kuin possulta, vai mitä?

8. Osien yhdistäminen: Ompele pää käsin kiinni vartaloon ja sulje näin samalla molempien kappaleiden aukot. Koira on nyt valmis! Voit halutessasi solmia sen korvaan vuoletin satiininauhan. Ks. kuva 5.

Kuva 5. Valmis! Dalmatialaisella koiralla on söpö rusetti korvassa.

6 kommenttia: