torstai 1. elokuuta 2013

Ommeltu farkkulaukkuMinulla oli kaapissa vanhoja, jo pieneksi jääneitä farkkuja, jotka olivat vielä kankaan osalta suht hyvässä kunnossa. Löysin netistä upean idean farkku-käsilaukkuun googlen kuvahaun-kautta, josta löysin esimerkiksi tämän ohjeen farkkulaukun ompeluun. Käytin kuitenkin laukun ompeluun ohjeena Sew it love it:n englanninkielistä Side Tie Bag Tutorial - käsilaukun ohjetta, jota olin soveltanut laukun ompeluun aiemminkin. Huomaa, että kuvan farkuissa oli jo alunperin timantein koristellut taka- ja etutasku, eikä niiden koristeluun tai ompeluun ole ohjetta alla.

Tähän farkkulaukkuun olen soveltanut paria eri ohjetta (Side Tie Bag Tutorial sekä vetoketjullisen sisätaskun ompeluohje) sekä lisäksi katsonut mallia vanhasta laukustani ja yrittänyt pähkäillä loput itse. Laukun kahvat voi myös tehdä farkkukankaasta, jos käsillä ei satu olemaan vanhoja laukun kahvoja, kuten minulla sattui olemaan. Vanhan laukun (teko?)nahkaiset kahvat olivat jo hieman revenneet liitoksistaan, mutta ompelin ne ehjiksi ennen farkkulaukun ompelun aloittamista.
Farkkulaukun kierrätetyt kahvat.

Farkkulaukun tarvikkeet:
-vanhat farkut
-vanhan laukun kahvat
-vuorikangasta
-tukevaa kangasta (laukun yläosa)
-vetoketju (n. 35cm)
-lyhyt vetoketju (n. 15cm)

Farkkulaukun ompeluohjeet:

1. Leikkaa farkuista lahkeet irti.

2. Leikkaa etumuksen sauma auki ja leikkaa pois koko sepalus. Leikkaa auki myös farkkujen keskitakasauma.

3. Leikkaa jäljellä olevista paloista (2kpl) samankokoiset, mutta varo leikkaamasta vahingossa farkkujen taskuja! Paloihin tulee keskelle farkkujen sivusauma, joten saat yhdelle palalle (=laukun sivulle) aina yhden takataskun ja yhden etutaskun.

Sisätasku ja pirteän värinen vuori.
4. Mittaa palan sivut sekä pohja ja leikkaa farkkujen lahkeista kaksi suoraa suikaletta, leveydeltään noin 10cm ja pituudeltaan yhteensä sivu+pohja+sivu (esim. 30cm+35cm+30cm=95cm). Jos teet pienen laukun, ehkä yksi suikalekin riittää, mutta minun farkkujen lahkeiden pituus ei riittänyt koko laukun pohjaksi, joten tein sen kahdesta suikaleesta. Ompele suikaleet yhteen lyhyeltä sivultaan = yksi pitkä suikale.

5. Mittaa ja leikkaa vuorikankaasta samanlaiset palaset kuin farkkukankaastakin, eli: 2 laukun sivua sekä yksi pitkä suikale pohjaksi. Voit tehdä myös vuoren pohjan kahdesta (tai useammasta) suikaleesta, jos sinulla on vain pieni pala vuorikangasta. Leikkaa vuorikankaasta myös lyhyen vetoketjun (n. 15cm) levyinen pala laukun sisätaskua varten, esim jos haluat taskun, joka on 15cmx13cm, leikkaa 17cmx30cm kokoinen pala, joka taitetaan taskuksi 17cmx15cm sisältäen 1cm saumanvarat. Mittaa ja leikkaa myös tukevasta kankaasta laukun yläosaan 2 kpl noin 35cmx15cm kokoista kangaspalaa.

6. Leikkaa vielä farkkujen lahkeiden saumasta 4 kpl noin 8-10cm pitkää ja 1,5cm leveää suikaletta laukun kahvojen kiinnittämistä varten.
Suosittelen vaaleaavuorikangasta, jotta tavarat löytyvät helpommin kassin pohjalta.

7. Ompele ensin farkkuosa: Neulaa kiinni toiseen laukun sivuun pohjasuikale ja ompele suoralla ompeleella noin 0,5-1cm päästä reunaa. Ole varovainen nurkissa! Ompele sitten pohjasuikale myös laukun toiselle sivulle.

8. Ompele sisätasku seuraavasti (täältä löydät hyvät, kuvalliset ohjeet englanniksi): Aseta lyhyt vetoketju toiselle vuorikankaiselle sivulle. Piirrä viivottimella vetoketjun mittainen viiva vuorikankaan sivun yläosaan. Piirrä sitten kaksi samansuuntaista viivaa viivan molemmin puolin noin 0,4cm päähän keskiviivasta. Piirrä päihin kolmiot. Leikkaa keskiviivaa pitkin kankaaseen aukko, leikkaa kuitenkin päissä kolmion suuntaisesti. Nuppineulota ja ompele vetoketju kiinni aukkoon. Ompele taskun toinen reuna kiinni vetoketjun toiseen reunaan ja ompele se sitten vetoketjun toiseen reunaan. Ompele lopuksi taskun sivureunat.

9. Ompele sitten vuoriosa samoin kuin farkkuosa kohdassa 7: Ompele pohjasuikale vuorikankaan toiselle sivulle ja sitten toiselle.

10. Ompele sitten kiinni laukun kahvat: Pujota yksi 8-10cm pitkistä suikaleista kahvan renkaaseen ja aseta suikaleen päät päällekkäin. Aseta suikalelenkki laukkuun noin 10cm  päähän laukun sivusaumasta ja lähes laukun yläreunaan. Ompele suikalelenkki kiinni laukkuun neliömäisesti koko suikaleen leveydeltä. Ole varovainen, ettei neula mene poikki! Tässä on niin monta kerrosta farkkukangasta päällekäin, että minulta meni yksi ompelukoneen neula poikki tässä vaiheessa. Muut suikaleet ompelin käsin konetta veivaten. Toista sama kaikille kahvojen kiinnityslenkeille.

11. Ompele nyt pitkä vetoketju kiinni laukun yläosan tukeviin kangaspaloihin: Taita yksi tukeva kangaspala kaksinkerroin (nurjat vastakkain) pituussuunnassa (=>35cmx7,5cm) ja ompele taitettu sivu kiinni vetoketjun toiseen sivuun. Toista sama toiselle kangaspalalle. ja toiselle vetoketjun sivulle.

12. Ompele nyt tukevien kangaspalojen vapaat sivut kiinni farkkulaukun sivuihin: Ompele varovasti pitkin farkkujen ommeljuovaa aivan farkkujen yläreunassa, varoen neulan katkeamista.

13. Aseta vuori laukun sisälle ja taita yläreuna noin 1cm kankaiden sisään. Ompele vuori käsin kiinni juuri ompelemastasi ommeluovasta tukeviin kangaspaloihin.

Erilaisista farkuista saat aikaan erinäköisiä laukkuja! Voit käyttää laukun yläosassa lempiväristäsi kuviollista tai yksiväristä kangasta.

Farkkulaukun timantit olivat hieman irtoilleen joten liimasin niiden tilalle uusia askartelu timantteja.

8 kommenttia:

 1. Heips! Löysin sun blogin nyt ja täytyy sanoa että se on ihan mahtava! Joskus tulevaisuudessa blogistani varmasti löytyy jotain sun ohjeella tehtyä :)

  http://kaikkeamitakuvitellavoi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Hei Mona! Kiitos oikein paljon kehuista ja tervetuloa lukijaksi!

  Täytyy tulla käymään vastavierailulla sinun blogissasi pian. :)

  VastaaPoista
 3. Ihana laukku, mullakin on farkkuja kaapissa aika paljon :D:D odottamassa tuunausta ja tosiaan laukun voisi tehdä.
  Tervetuloa kurkkaamaan blogiini ja osallistumaan arvontaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kutsusta, Onnellinen Oliivi. Blogissasi on upeita kuvia!

   Poista
 4. Cool! Tollasia laukkuja vois tehä muistaki housuista tai esim takeista joita en enää pidä tai ovat jostain kohtaa rikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset! Kaikki materiaalit vaan uudelleen käyttöön. :) Suomen reissulta mukaan tuli jo tädin punainen farkkuhame, josta hän toivoi juurikin tällaista laukkua. Ehkä saan sen valmiiksi seuraavaan Suomen matkaan mennessä.. Se olis tavoitteena! :D

   Poista