lauantai 22. joulukuuta 2012

Piparkakku-Nuuskamuikkunen

Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy nuotion äärellä.

Sain viime vuonna joululahjaksi Nuuskamuikkunen -piparkakkumuotin parhaalta ystävältäni ja halusin ehdottomasti tänä vuonna leipoa pipareita ja kokeilla muottia. Ennen leipomaan ryhtymistä sain kuitenkin inspiraation tehdä jonkinlaisen piparkakkutalon ja Nuuskamuikkusesta tuli heti mieleen teltta, joka olisi myös helppo toteuttaa ilman piparkakkutalon kaavoja. Tein piparit tänä vuonna kaupasta ostetusta taikinasta, mutta piparitaikinan voi tehdä myös itse, esimerkiksi tästä Myllynparas -ohjeesta. Ostin kaupasta myös valmiit koristekuorrutteet, joita oli neljää eri väriä samassa paketissa: punainen, vihreä, valkoinen ja keltainen.

Pikku Myy etualalla.
Pikku Myyn hahmon tein samalla Nuuskamuikkusen muotilla, mutta ennen paistamista veistin veitsellä hatun reunat pois ja sain Myylle oikeanlaisen kampauksen tilalle. Mymmeliksi olisi kooltaan sopinut paremmin, mutta kuorrutteiden värivalkoima oli rajattu, joten Pikku Myy siitä tuli silti! :) Teltan, alustan ja kuuset tein myös piparkakkutaikinasta vapaalla kädellä.

Pipakakkujen paistamisen jälkeen annoin pipareiden jäähtyä ennen koristelua ja kiehautin sitten kattilassa sokeria, jonka sekaan laitoin hieman siirappia sokerin sulettua. Liimasin teltan palaset, kuuset ja hahmot sokeriliisterillä kiinni alustaan ensin koristeltuani kuuset ja hahmot valmiiksi.

Lisäksi tein tomusokerista ja vedestä liisteriä, jolla kiinnitin alustaan ja telttaan karkkeja ja syötäviä lumihiutale-koristeita. Lopuksi ripottelin koko komeuden päälle tomusokeria sihdin läpi lumipeitteeksi.
Pieni piparkakkutalo-kokeilu siitä tuli, mutta se olikin elämäni ensimmäinen itse tehty piparkakkutalo ja ensimmäiset piparkakkujen koristelut aikuisiällä. Ensivuonna rima korkeammalle. :)Nuuskamuikkunen tomusokeri-lumisateessa.

1 kommentti: