sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappusima

Vappusima, 4,5 litraa

4 litraa vettä
1 appelsiini
2 sitruunaa
2,5 dl fariinisokeria
2,5 dl sokeria
1/8 tl tuorehiivaa, eli erittäin vähän! (Noin herneen kokoinen nökäre riittää.)
rusinoita

1. Pese sitruunat ja appelsiini hyvin ja kuori niistä ohut päälliskuori talteen (ei valkoista osaa). Ota valkoinen osa pois hedelmistä ja siivuta hedelmät noin 1 cm paksuisiksi siivuiksi. Laita kuoret ja sokerit sankkoon tai muuhun isoon astiaan.

2. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien ja kuorien päälle. Lisää loput kädenlämpöiset vedet ja sekoita haaleaan seokseen hiivanökäre. Lisää lopuksi hedelmäsiivut ja sekoita seosta kauhalla pohjia myöten.

3. Anna sankon olla huoneenlämmössä yön yli (12h-24h), jonka jälkeen voit pullottaa siman. Laita jokaiseen pulloon noin 1 tl sokeria pohjalle, kaada pullo täyteen simaa ja laita lopuksi pari rusinaa pulloon. Sulje korkki ja anna siman käydä huoneenlämmössä 3 päivää tai kylmässä viikon ajan.

Äidin vinkin mukaan sima on valmista juotavaksi kun rusinat nousevat pintaan.

1 kommentti: