sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappumunkit

Munkit, n. 20 kpl

2,5 dl maitoa
1/2 pkt tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
100g margariinia (sulatettuna)
n. 9 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:
n. 9 dl rypsiöljyä paistamiseen (kattilasta riippuen, mutta kuitenkin niin paljon, etteivät munkit paistuessaan kosketa kattilan pohjaa)
sokeria munkkien sokerointiin

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva sen joukkoon. Sekoita puuhaarukalla ja lisää sokeri, kaardemumma, suola ja kananmuna. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita hyvin. Lisää sitten sulaa margariinia ja jauhoja vuorotellen ja hyvin välissä sekoittaen, loppuvaiheessa taikinaa tulee vaivata käsin ja lisätä jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinan alla noin 45 minuuttia.

2. Leivo taikinasta pötkö, jaa se noin 20 osaan ja leivo jokaisesta palasta pieni pötkö. (Jätä pieni nokare taikinaa syrjään öljyn lämpötilan testaamiseen.) Tee pienistä pötköistä rinkilöitä yhdistämällä päät toisiinsa, purista hyvin ja leivo rinkilä tasaiseksi käsien välissä. Nosta rinkilät leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä 30 minuuttia.

3. Kuumenna rypsiöljy kattilassa kunnes öljy alkaa liikkua ja siitä nousee vähänkin höyryä. Testaa pienellä taikinanokareella, että öljy on sopivan lämpöistä: yhden munkin paistamiseen menee noin yksi minuutti. Nosta munkit varovasti sormin öljyyn ja käännä toisin päin vaikkapa reikäkauhalla tai haarukalla, kun toinen puoli on kauniin ruskea. Nosta molemminpuolin paistunut munkki talouspaperikasan päälle ja valuta ylimääräinen öljy pois. Kierittele sokerissa heti tuoreeltaan.

Voit paistaa kattilan koosta riippuen 2-4 kpl munkkeja yhtäaikaa. Öljyn voi antaa jäähtyä ja käyttää uudelleen vielä pari kertaa.

2 kommenttia: