keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Askarreltu Fantasia puu -nappitaulu

Napeista askarreltu Fantasia puu.

Nappeja, nappeja

Sain eräältä tuttavalta pussillisen nappeja ja inspiraatioksi vielä vanhan, jo hieman kellastuneen valokuvan napeilla koristellusta tyynystä. Kuvan tyynyyn oli ommeltu ainakin yli sata nappia ja niistä muodostui tyynyyn upean värikkään kukon kuva. Innostuin ideasta paljon, mutta parin sadan napin ompelu käsin ei houkutellut, joten ei muuta kuin googlaamaan nappi-askartelu ideoita. Löysinkin heti googlen kuvahaun avulla hienon maalatun taulun, joka oli koristeltu napeilla. Mahtava idea! Halusin tehdä juuri samanlaisen taulun, jonka alkuperäistä tekijää en valitettavasti saanut selville, sillä linkki vie venäjänkielisille sivuille. Tässä kuitenkin linkki taulun ilmeisesti alkuperäiselle sivulle, josta löytyy muitakin hauskoja nappi-ideoita ja tässä linkki kuvaan, josta otin mallia.
Ensimmäinen maalikerros. Taustan taivaasta
tuli liian tumma, joten maalin kuivuttua
maalasin sen uudelleen.

Tämä on todella hauska kierrätys-askarteluidea! Ainoa, mitä tämän taulun toteutukseen tarvitsin ostaa, oli taulupohja. Nappeja ja maaleja löytyi kaapeista omasta takaa. Taulupohjia voi löytää edullisesti marketeista tai tavarataloista, omani löysin Clas Ohlson -kaupasta, josta löytyy työkalujen lisäksi taiteilijatarvikkeita.

Tauluun tarvitset:
-valmiin taulupohjan, 30x40cm
-akryylimaaleja, pensseleitä ja sienen (käytin halpaa tiskipesusientä) maalin tuputusta varten
-vanhoja nappeja (n. 120-140kpl) ja mahdollisesti askartelumaaleja nappien maalausta varten
Kuusi-seitsemän maalikerrosta myöhemmin.
Maalaa lopuksi lehvistöön kirkkaita palloja.
-pitävää liimaa (käytin Panduro Hobbyn kiviliimaa)

1. Hahmottele lyijykynällä ja maalaa akryylimaaleilla puumaisema, jossa yksi iso puu näkyy etualalla. Maalaa kerros kerrokselta, helpointa on aloittaa tummista sävyistä ja maalata vaaleimmat osat vasta lopuksi. Anna työn kuivua joka kerroksen välissä. Työ vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Taustan taivaan maalauksessa voit käyttää värin levitykseen pensselin sijasta sientä, jolla voit töpöttää maalia utuisen vaikutelman saamiseksi. Maalaa aivan lopuksi vaaleilla väreillä puun lehvistöön nappien kokoisia palloja, jotka voit jättää esiin nappien välistä niitä liimatessa, tämä säästää nappien määrä.

Maalattuja nappeja.


2. Lajittele napit värien perusteella. Jos sinulla ei ole juuri haluamasi värisiä nappeja, voit maalata vaaleita nappeja askartelumaaleilla, esim. punaisella, keltaisella, vihreällä, sinisellä, violetilla ja vaaleanpunaisella. Älä luovuta, vaikka maali ei tuntuisikaan tarttuvan ensimmäisellä maalikerroksella. Anna nappien kuivua ja maalaa ne vielä kahteen kertaan, jotta maalipinnasta tulee peittävä. Minulla osa napeista oli jo ennestään hauskan värisiä ja osan maalasin askartelumaaleilla. Voit tehdä puusta juuri haluamasi värisen. Suunnitelmissani on kokeilla eri sävyisten puiden tekemistä samalla tekniikalla. Seuraavaksi ehkäpä ruskean sävyinen tai mystisen vihreä puu..?
Sommittele nappeja puun lehvistöön ennen niiden liimausta.
3. Asettele nappeja puun lehvistöön, mutta älä liimaa niitä vielä paikoilleen. Yritä jakaa eriväriset napit
tasaisesti eri puolille puuta. Aloita suurimmista napeista ja asettele niitä tasaisesti puun oksien ympärille puoli ympyrän muotoon. Asettele keskikokoisia nappeja suurimpien nappien ympärille ja vähän sinne tänne. Pienempiä nappeja voit asetella lehvistön reunoille, oksien väliin ja myös suurien nappien päälle, jotta saat aikaan kohovaikutelman. Jätä osa maalaamistasi palloista näkyville nappien väliin, tällöin koko lehvistöä ei tarvitse peittää napeilla ja säästät nappeja. Lopputuloksesta tulee näin myös vähän ilmavampi.

4. Liimaa napit yksi kerrallaan maalauksen päälle. Kannattaa aloittaa taulun yhdestä nurkasta ja edetä järjestelmällisesti rivi riviltä. Jos liimaat pienen napin ison napin päälle, kannattaa ensin liimata pieni nappi kiinni isoon ja sitten vasta iso nappi kiinni tauluun. Nappien liimaukseen tarvitaan sorminäppäryyttä ja hyvät hermot liukkaiden nappien karatessa hyppysistä lattialle.

1 kommentti: