perjantai 3. helmikuuta 2012

Runebergintortut

Runebergin torttu uunituoreena kuorrutettuna.

Helmikuun viides päivä vietetään Suomessa kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää, joka on merkitty kalenteriin liputuspäivänä. Runeberginpäivään kuuluvat ehdottomasti runebergintortut. Kerrotaan, että runoilijan vaimo oli leiponut miehelleen aamupalaksi torttuja niistä aineksista, joita hänellä sattui olemaan keittiönkaapeissa. Noudatin tätä perinnettä ja leivoin omat versioni runebergintortuista soveltaen Kotilieden ohjetta kaappieni sisällön perusteella. :)

Runebergintortut, noin 10kpl

200g voita
2dl sokeria
2 kananmunaa
2dl korppujauhoja
2dl murennettuja pipareita
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Koristeluun:
vadelmahilloa
n. 1dl tomusokeria
muutama tippa vettä tai sitruunanmehua

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa ne hyvin joukkoon.
2. Murskaa piparit. Lisää korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauheet ja sekoita aineet hyvin keskenään.
3. Lisää kuivat aineet voi-sokeri-vaahtoon ja sekoita hyvin. Jaa taikina tasaisesti paperivuokiin.
4. Paista uunissa 200 asteessa noin 10-15min tai kunnes tortut ovat kauniin kullanruskeita.
5. Anna torttujen jäähtyä ja laita sitten tortun päälle keskelle teelusikallinen vadelmahilloa. Sekoita tomusokeri muutamaan tippaan vettä ja tee kuorutteella valkoinen rengas vadelmahillon ympärille.

HUOM. Jos kuorrutat tortut jo lämpiminä (uunituoreena), on vaarana, että kuorrute valuu tortun päältä pois.


Jäähtyneenä kuorrutettuja runebergintorttuja.

2 kommenttia:

  1. Ääääh en muistanu että on Runebergin päivä!! Mistähän mää voisin tortut tehä ku meillä ei täällä Portugalissa oo pipareita... ?? Onko ideoita?

    VastaaPoista
  2. Laita pipareiden sijaan vaikka murskattuja manteleita, minä jätin ne pois, koska halusin tehdä pähkinäallergikolle sopivaa. Voit lisätä myös teelusikallisen kaardemummaa mauan saamiseksi.

    VastaaPoista