tiistai 1. helmikuuta 2011

Virkattu koira

Etsin netistä virkattuja pehmolelu-koiria, ja löysin lopulta kuvan söpöstä, virkatusta koirasta kristieskids:in Etsy -kaupasta. Etsystä voi ostaa näitä virkkausohjeita, mutta itse katsoin mallia vain kuvasta ilman ohjeita. Käyttämällä erivärisiä Nalle jämälankoja koirasta tuli persoonallisen näköinen.

Käytin virkkuukoukkua nr. 3,5 ja aloitin koiran päälaelta tekemällä kolme ketjusilmukkaa, joista ensimmäiseen tein noin kuusi kiinteää silmukkaa. Yhdistin silmukan ympyräksi ja seuraavalla kierroksella tein jokaiseen silmukkaan kaksi silmukkaa. Kolmannella kierroksella virkkasin kuhunkin silmukkaan vain yhden silmukan, jonka jälkeisellä kierroksella jatkoin silmukoiden lisäämistä vastakkaisille sivuille, jotta päästä tulisi hieman ovaalin muotoinen. Jatkoin lisäyksiä kunnes pää oli tarpeeksi leveä ja kavensin joka toisella kierroksella joka kolmannen silmukan. Täytin pään, mutta en virkannut sitä täysin umpeen.

Virkkasin korvat alaosasta aloittaen. Loin ketjusilmukkajonon, josta jatkoin pylväillä kerros kerrokselta ensin silmukoita molempiin reunoihin lisäten ja sitten niitä kaventaen, jotta korvasta tuli oikean muotoinen. Ompelin korvat kiinni päähän neulalla ja langalla. Pistelin mustalla langalla myös nenän ja silmät koiran päähän.

Kuonon virkkasin erikseen käyttäen kahta väriä. Ensin loin ruskealla langalla kuonon leveydeltä ketjusilmukoita ja jatkoin tasona kiinteillä silmukoilla. Vaihdoin puolessa välin vaalean harmaaseen lankaan ja jatkoin kuonon alaosan kiinteillä silmukoilla. Taso oli nyt suurinpiirtein neliön mallinen, jonka taitoin kaksin kerroin keskeltä, jossa väri vaihtui. Ompelin neulalla ja langalla suorakaiteen reunat kiinni samalla laittaen kuonon sisään vanua. Ompelin täytetyn suorakaiteen toisen pidemmän reunan kiinni koiran päähän ja painoin kuonoa täytteineen hieman lyttyyn, jotta se näyttäisi paremmalta.

Virkkasin koiran ruumiiksi pötkylän, jonka aloitin häntäpäästä. Loin ketjusilmukat, tein ensimmäiseen noin kuusi kiinteää silmukkaa ja yhdistin ne ympyräksi. Virkkasin toisella kierroksella jokaiseen silmukkaan kaksi silmukkaa ja sitä seuraavalla joka toiseen silmukkaan kaksi ja joka toiseen yksi silmukkaa. Jatkoin kiinteitä silmukoita virkaten, kunnes ruumis oli mielestäni tarpeeksi pitkä. Täytin pötkylän vanulla tiiviiksi ja ompelin sen kiinni pään kaula-aukkoon neulalla ja langalla.

Tein jokaisen jalan erikseen luomalla ensin kolme ketjusilmukkaa, ensimmäiseen kuusi kiinteää silmukkaa, ympyräksi, toisella kierroksella kaksi silmukkaa jokaiseen ja kolmannella sekä neljännellä kierroksella jokaiseen vain yksi silmukka. Viidennellä kierroksella aloin pikku hiljaa kaventamaan silmukoita tasaisin välein, kunnes jalka oli tarpeeksi pitkä. Täytin jalan tiiviisti vanulla ja ompelin kiinni koiran ruumiiseen neulalla ja langalla.

Kun kaikki jalat oli tehty, virkkasin vielä lopuksi ruskealla langalla koiralle pikkuruisen hännän. =)

4 kommenttia:

 1. Tää on yks mun lemppareista :)

  VastaaPoista
 2. Löysin blogisi googlen kautta hakiessani ohjetta virkattuun koiraan. Ihastuin tekemääsi koiraan ikihyviksi! Kertakaikkisen hieno koira!

  Siitä innostuneena tilasin etsystä ohjeen (olen niin aloittelija, että tarvitsen hyvin tarkat ohjeet) ja ryhdyin toimeen. Koira on nyt valmis, vaikkakin hyvin erinäköinen kuin "esikuvansa".

  Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 3. Hei Varis,
  onpa mukava kuulla, että sait blogistani inspiraation. :) Iloista kevään jatkoa ja käsityöintoa!

  VastaaPoista